Afschaffing van de inkeerregeling voor ‘zwartspaarders’

De gehele inkeerregeling zou per 1 januari 2018 komen te vervallen, maar het is uiteindelijk een afschaffing geworden van alleen de inkeerregeling met betrekking tot box-3 vermogen, voor zover dat vermogen ziet op in het buitenland aangehouden vermogen. De inkeerregeling geldt dus nog steeds (zie ook: ons nieuwsbericht van 11 december 2017) met betrekking tot box-3 vermogen, voor zover dat ziet op in Nederland aangehouden vermogen en op box-1 en box-2 inkomen. De regeling, zoals deze met ingang van 1 januari 2018 is ingeperkt, luidt als volgt:

Artikel 67n, lid 3: “Het eerste lid is niet van toepassing voor zover de juiste en volledige aangifte, dan wel de juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen, bedoeld in het eerste lid betrekking heeft, onderscheidenlijk hebben, op inkomen uit sparen en beleggen dat in het buitenland is opgekomen.”

Artikel 69 lid 3: “Het recht tot strafvervolging op de voet van dit artikel vervalt, indien de schuldige alsnog een juiste en volledige aangifte doet, dan wel juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen verstrekt vóórdat hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat een of meer van de in artikel 80, eerste lid, bedoelde ambtenaren de onjuistheid of onvolledigheid bekend is of bekend zal worden. In afwijking van de eerste volzin vervalt het recht tot strafvervolging op de voet van dit artikel niet voor zover de schuldige alsnog een juiste en volledige aangifte doet, dan wel juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen verstrekt die betrekking heeft, onderscheidenlijk hebben, op inkomen uit sparen en beleggen dat in het buitenland is opgekomen.”

Er geldt echter een overgangsregeling. Volgens deze overgangsregeling blijft de oude inkeerregeling van toepassing op aangiften die vóór 1 januari 2018 zijn ingediend, dan wel ingediend hadden moeten worden. De oude inkeerregeling is ook van toepassing op informatie die voor 1 januari 2018 is verstrekt of had moeten worden verstrekt. Het vrijwillig melden van buitenlands vermogen werkt - ook al is de overgangsregeling niet meer van toepassing - afgezien daarvan, zoals het nu staat, strafverminderend.

Tot nadere informatie zijn mr. N.B.M. Vink en mr. S. Vink, advocaat-belastingdeskundigen, verbonden aan Vink & Partners, gaarne bereid.