Afschaffing van de inkeerregeling, zij het niet in alle gevallen

De inkeerregeling wordt per 1 januari 2018 afgeschaft, maar verrassenderwijs niet in alle gevallen. De afschaffing van de inkeerregeling maakte deel uit van het Belastingplan 2018. Op grond van dit plan zou de vrijwillige inkeerregeling, die het mogelijk maakte om verzwegen inkomsten tegen gereduceerde verhogingen alsnog aan te geven, tot het verleden behoren met als gevolg de mogelijkheid van oplegging van vergrijpboetes tot 300%, maar ook het risico om strafrechtelijk te worden vervolgd voor belastingfraude en witwassen.

De afschaffing van de inkeerregeling was volgens het kabinet mogelijk geworden doordat als gevolg van internationale gegevensuitwisseling de kans op ontdekking aanzienlijk toegenomen was. Volgens het kabinet was het dan ook niet meer nodig om in de vorm van een inkeerregeling de belastingplichtigen tot inkeer aan te sporen. Op het voorstel tot afschaffing van de inkeerregeling is veel kritiek geweest. Bij de kamerbehandeling van de afschaffing van de inkeerregeling is dan ook op het laatste moment een amendement van het CDA-Kamerlid Omtzigt aangenomen. Dat amendement komt erop neer dat de inkeerregeling wordt afgeschaft voor verzwegen box-3 inkomsten, dat wil zeggen inkomsten uit sparen en beleggen, die in het buitenland zijn opgekomen. De inkeerregeling blijft derhalve bestaan voor verzwegen box-1 inkomen (inkomsten uit arbeid/winst uit onderneming), box-2 inkomen (inkomsten en winst uit aanmerkelijk belang) en box-3 inkomen (dat wil zeggen inkomsten uit sparen en beleggen), die niet in het buitenland zijn opgekomen maar in Nederland zijn behaald. Naar mijn oordeel was het geen verstandige beslissing om de inkeerregeling af te schaffen. Dat is nu dus ten dele wel het geval. Het is echter uiterst vreemd dat dit niet ook geldt voor inkomsten uit box-1, box-2 en box-3 als bovenbedoeld. Nu dit niet gebeurd is, wordt er een onderscheid in behandeling gemaakt tussen twee soorten niet-aangegeven inkomsten en dat is vreemd. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen niet aangegeven box-3 inkomen op een buitenlandse bankrekening en niet aangegeven inkomsten uit box-3 inkomen die gewoon in Nederland zijn aangehouden? Voor gelden die gewoon in Nederland in een sok is bewaard, is derhalve nog steeds de inkeerregeling nog van toepassing.

Tot nadere informatie zijn mr. N.B.M. Vink en mr. S. Vink, advocaat-belastingdeskundigen, verbonden aan Vink & Partners, gaarne bereid.

Door: Klaus Vink