Zwitserse rechtbank verbiedt gegevensuitwisseling m.b.t. UBS-rekeninghouders

Zwitserse rechtbank verbiedt gegevensuitwisseling m.b.t. Nederlandse UBS-rekeninghouders naar aanleiding van door Nederlandse fiscus ingediend groepsverzoek.

Nadat Zwitserland onlangs nog instemde met het door de Nederlandse Belastingdienst ingediende groepsverzoek gegevens te verstrekken van Nederlandse Credit Suisse rekeninghouders (zie ons nieuwsbericht van 10 maart 2016), is door een Zwitserse rechtbank deze gang van zaken ten aanzien van de eerder op overeenkomstige wijze opgevraagde informatie van UBS klanten in hoger beroep alsnog “te ruim” geoordeeld.

Volgens de Zwitserse rechter zijn op grond van het Protocol bij het het door Nederland en Zwitserland gesloten belastingverdrag groepsverzoeken zonder namen uitgesloten van gegevensuitwisseling (art. XVI ad artikel 26). Het groepsverzoek van de Nederlandse Belastingdienst bevatte immers alleen de criteria voor de identificatie van de onder het groepsverzoek vallende UBS-rekeninghouders. Een dergelijk ruim verzoek komt feitelijk en rechtens neer op een 'fishing verzoek', wat niet is toegestaan op grond van het gesloten beslastingverdrag. 

Tegen de uitspraak van de Zwitserse rechtbank staat nog hoger beroep open. Intussen biedt dit oordeel van de Zwitserse rechtbank wel mogelijkheden voor Nederlandse zwartspaarders die nog niet zijn ingekeerd. Zo is er met dit oordeel in beginsel geen aanleiding om te vermoeden dat de Nederlandse fiscus zonder vrijwillige verbetering de Nederlandse UBS- (en Credit Suisse-)zwartspaarders op het spoor zouden zijn gekomen, hetgeen de hoogte van de eventueel op te leggen boete bij inkeer ten goede komt.

Zodra meer bekend is in deze kwestie, zullen wij u uiteraard spoedig op de hoogte brengen. De advocaat-belastingkundigen van Vink & Partners Legal and Tax blijven uiteraard graag bereid vragen naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen te beantwoorden en eventuele inkeerkwesties met u te bespreken.

Door: Klaus Vink