Zwitserland moet toch bankgegevens doorgeven aan Nederland

Vorig jaar diende de Belastingdienst een rechtshulpverzoek in bij de Zwitserse Belastingdienst. In dat verzoek vroeg zij om haar de namen van Nederlanders met rekeningen bij UBS die bij de bank geen bewijs hadden overgelegd dat zij hun bezit in Nederland hadden aangegeven, door te geven. Dat deed zij op grond van het bestaande Belastingverdrag dat Nederland met Zwitserland heeft gesloten. 

Eén van de cliënten van UBS stapte naar de Zwitserse rechter en stelde dat de Nederlandse fiscus dit soort vragen niet zo mocht stellen omdat er – kort samengevat – sprake was van een zogenaamde “fishing expedition” en dat mocht volgens deze UBS-cliënt niet.

Aanvankelijk werd deze UBS-cliënt in het gelijk gesteld. De rechtbank oordeelde dat de Nederlandse fiscus zo’n verzoek niet mocht doen en met namen en concrete verdenkingen moest komen. In hoger beroep is de UBS-cliënt echter onlangs in het ongelijk gesteld. Er is nu uitgemaakt dat de informatieaanvraag volgens de rechter gericht genoeg was en dat er dus geen sprake was van een “fishing expedition”. 

Uiteraard zal het Ministerie van Financiën blij zijn met deze uitspraak. De Belastingdienst hoeft namelijk nu niet meer met concrete namen te komen van mogelijke zwartspaarders, maar mag de informatie over de Nederlandse bankrekeninghouders bij Zwitserse banken in meer algemene zin, dat wil zeggen middels een groepsverzoek, opvragen. 

Er was ook een groepsverzoek ingediend bij de Zwitserse Belastingdienst voor Nederlandse rekeninghouders bij de bank Credit Suisse. Dat verzoek was even “on hold” gezet, maar daaraan zal nu een vervolg worden gegeven. De verwachting is ook dat er nieuwe groepsverzoeken aan andere (Zwitserse) banken zullen volgen. 

Zodra meer bekend is in dezen, zullen wij u uiteraard op de hoogte brengen. Ondertussen zijn de advocaat-belastingkundigen van Vink & Partners Legal and Tax uiteraard graag bereid vragen naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen te beantwoorden en eventuele inkeerkwesties met u te bespreken.

Door: Klaus Vink