Staatssecretaris wil bestaande inkeerregeling afschaffen

Wanneer men inkeert en derhalve alsnog vrijwillig de verzwegen buitenlandse inkomsten aangeeft, was dat mogelijk zonder straf, zij het wel met een boete. Deze boete bedroeg oorspronkelijk 15% van de ontdoken belasting. Per juli 2010 werd dat percentage verhoogd naar 30% en voor september 2013 en zomer 2014 gold de versoepelde inkeerregeling; toen was het zelfs mogelijk om zonder boete in te keren. Daarna werd de oude regeling weer ingevoerd, zij het dat de boete werd verhoogd naar 60% en na enige tijd zelfs naar 120%, met de bepaling dat enkel deze boete mocht worden opgelegd twee jaar na het doen van onjuiste aangiftes.

De Staatssecretaris wil nu van deze regeling af en zeker van de “gratieperiode” van twee jaar; hij wil nu ook de vrijheid hebben om een zaak eventueel strafrechtelijk te laten vervolgen en, wanneer dat niet gebeurt, om deze met een boete af te doen van 300%. Indien men zelf inkeert, zou dat verlaagd kunnen worden tot 120%. In dat geval wordt de inkeer dus beschouwd als een strafverminderende omstandigheid.

De reden dat de Staatssecretaris de bestaande regeling wil afschaffen, is gelegen in het feit dat hij van mening is dat een inkeerregeling zoals wij die thans kennen, niet meer nodig is. De Belastingdienst krijgt immers thans zelf genoeg informatie inzake verzwegen buitenlandse bankrekeningen etc. op grond van (automatische) uitwisseling van gegevens.

Door afschaffing van de huidige inkeerregeling komt ook een einde aan de regeling dat belastingplichtigen die binnen twee jaar na het indienen van een onjuiste of onvolledige aangifte alsnog een juiste aangifte willen doen, dit kunnen doen zonder dat het opleggen van een vergrijpboete mogelijk is. In deze gevallen geldt derhalve hetzelfde als hierboven is uiteengezet, te weten een boete van 300%, zij het dat die op dezelfde grond als hierboven vermeld, kan worden verlaagd tot 120%.

Vanzelfsprekend zijn de (advocaat-)belastingkundigen van Vink & Partners Legal and Tax u graag van dienst voor nadere informatie of advies met betrekking tot de inkeerreling.

Door: Klaus Vink