De internationale uitwisseling van (bank)gegevens levert veel geld op

De OESO heeft onlangs bekend gemaakt dat de internationale automatische gegevensuitwisseling op basis van de zogeheten Common Reporting Standards al een bedrag van € 95 miljard heeft opgeleverd.

Aan de uitwisseling van gegevens doen thans meer dan 100 landen mee. Er zou tot dusver informatie over 47 miljoen buitenlandse bankrekeningen zijn uitgewisseld. Nederlandse belastingplichtigen die hun buitenlandse bankrekeningen niet hebben opgegeven, zullen dus vroeg of laat een brief van de Belastingdienst ontvangen dat de Nederlandse Belastingdienst informatie heeft ontvangen over het bestaan van een buitenlandse niet aangegeven bankrekening, dan wel ander (effecten)bezit. Dergelijke brieven zijn reeds door de Nederlandse Belastingdienst verzonden in de gevallen dat er al informatie uit het betreffende buitenland ontvangen is (vgl. ons nieuwsbericht van 14 maart 2019: Eerste vragenbrieven Belastingdienst n.a.v. automatich uitgewisselde buitenlandse (bank)gegevens zijn er!). Het komt ook regelmatig voor dat Nederlandse belastingplichtigen weliswaar nog niet aangeschreven zijn door de Belastingdienst, maar dat de gegevens van de buitenlandse bankrekening wel al vermeld staan in de zogeheten Vooraf Ingevulde Aangifte-gegevens (VIA-gegevens) van de Belastingdienst. 

Men doet er derhalve verstandig aan om wanneer men een dergelijke rekening heeft, dit alsnog per ommegaande te melden. Het zou een verschil kunnen uitmaken voor wat betreft de (hoogte van de) door de Belastingdienst op te leggen vergrijpboeten, wanneer een en ander (nog) kan worden gezien als een vrijwillige inkeer. De inkeerregeling voor buitenlandse bankrekeningen geldt - anders dan velen denken - nog steeds voor onjuiste aangiften inkomstenbelasting, ingediend vóór 1 januari 2018.

Mochten er gegevens omtrent uw buitenlandse bankrekening opgenomen zijn in de VIA-gegevens of wordt u geconfronteerd met een vragenbrief als gevolg van de automatische gegevensuitwisseling, dan wel heeft u andere vragen over dit soort zaken, neem dan contact op met mr. N.B.M. Vink of mr. S. Vink, advocaat-belastingkundigen, verbonden aan Vink & Partners Legal and Tax. In onze hoedanigheid van advocaat-belastingkundigen zijn wij vanwege onze geheimhoudingsplicht bij uitstek geschikt om u in dit soort zaken te helpen.