Binnenkort waarschijnlijk verdere inperking van de inkeerregeling

In art. 67n AWR is de zogeheten inkeerregeling neergelegd. De inkeerregeling houdt in dat belastingplichtingen die binnen twee jaar na het indienen van een onjuiste of onvolledige aangifte alsnog een juiste aangifte doen, dit boetevrij kunnen doen. De inkeerregeling is met ingang van 1 januari 2018 afgeschaft voor verzwegen inkomen uit sparen en beleggen (box 3) dat in het buitenland is opgekomen. Gelet op het gelijktijdig ingevoerde overgangsrecht, trof de afschaffing van de inkeerregeling alleen aangiften die vanaf 1 januari 2018 zijn ingediend of hadden moeten worden. Voor de overige gevallen bleef de ‘oude’ inkeerregeling nog onverkort bestaan.

Uit het Belastingplan 2020, dat op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer is aangeboden, blijkt dat het kabinet voornemens is om naar aanleiding van de Panama Papers de inkeerregeling verder te beperken. Dit heeft er in de eerste plaats toe geleid dat voorgesteld wordt om boetevrije inkeer ook uit te sluiten voor inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2). In de tweede plaats wil het kabinet de afschaffing van de inkeerregeling ook uitbreiden met inkomen dat in het binnenland is opgekomen, zodat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen inkomen dat in het buitenland is opgekomen en inkomen dat in het binnenland is opgekomen. Boetevrij inkeren is volgens het voorstel straks dus alleen nog mogelijk voor box 1-inkomen.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. N.B.M. Vink of mr S. Vink, advocaat-belastingkundigen, verbonden aan Vink & Partners Legal and Tax.

Indien u vragen heeft over dit soort zaken of geconfronteerd wordt met een vragenbrief, neem dan contact op met mr. N.B.M. Vink of mr. S. Vink, advocaat-belastingkundigen, verbonden aan Vink & Partners Legal and Tax. In onze hoedanigheid van advocaat-belastingkundigen zijn wij vanwege onze geheimhoudingsplicht bij uitstek geschikt om u in dit soort zaken te helpen.