Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (VAR-verklaring) (deel 5)

Onder verwijzing naar ons nieuwsbericht van 28 januari 2016 informeren wij u dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel op 2 februari 2016 heeft aangenomen. De tijdens de plenaire behandeling op 26 januari 2016 ingediende motie-Rinnooy Kan om de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden totdat er beter zicht bestaat op de consequenties van de voorgestelde afschaffing van de VAR-verklaring is op 2 februari 2016 verworpen.

Het huidige systeem van de VAR-verklaring verdwijnt hiermee per 1 mei 2016, waarbij een overgangsfase van een jaar zal gelden tot 1 mei 2017 zoals gemeld in ons vorige bericht. Vanaf dat moment wordt de Wet DBA ook gehandhaafd.

In het nieuwe systeem kunnen overeenkomsten worden voorgelegd aan de Belastingdienst die deze zal beoordelen. Daarnaast maakt de Belastingdienst beoordeelde overeenkomsten (voor zover mogelijk) openbaar, waarna deze desgewenst door andere opdrachtgevers en opdrachtnemers als voorbeeld-overeenkomst kunnen worden gebruikt. Bij dit alles blijft echter van groot belang dat partijen aan uitsluitend een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst nog niet volledige zekerheid omtrent de loonheffingen kunnen ontlenen; hiertoe dient – kort gezegd – de praktijk overeen te stemmen met de inhoud van de overeenkomst.

Als praktische tip kan het volgende gelden. Controleer bij gebruik van een zogenaamde modelovereenkomst van de Belastingdienst of uw eigen overeenkomst van opdracht het nummer en de datum van deze modelovereenkomst weergeeft en of de overeenkomst van opdracht de gearceerde bepalingen uit deze modelovereenkomst bevat en de rest van de inhoud van de overeenkomst correspondeert met de gearceerde bepalingen. Tot slot, blijft het – zoals reeds gezegd – van belang dat de praktijk overeenstemt met de inhoud van de overeenkomst.

Mocht u vragen hebben ten aanzien van de nieuwe wet DBA of het opstellen/gebruik van een (model)overeenkomst, kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen met een van de advocaten van Vink& Partners Legal and Tax.