Per 1 juli 2016 verdubbelt de boete voor zwartspaarders

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft recentelijk aangekondigd de boete bij vrijwillige inkeer per 1 juli 2106 te verhogen van 60% naar 120% (zie hier het nieuwsbericht van het Ministerie van Financiën). Met de verdubbeling wil hij zwartspaarders aansporen zo snel mogelijk hun verborgen vermogen aan de Belastingdienst op te geven. Indien niet vrijwillig wordt ingekeerd en het niet-aangegeven vermogen ontdekt wordt door de Belastingdienst, kan de boete nu al oplopen tot maximaal 300%. De boete komt bovenop de belastingschuld.

Deze stap volgt direct op de onthullingen uit de Panama Papers. Volgens de staatssecretaris is verstoppen voor belastingontduikers niet langer meer mogelijk. Hij wijst daarbij op een nieuwe overeenkomst tot automatische gegevensuitwisseling met meer dan 100 landen vanaf 2017, als gevolg waarvan de Belastingdienst de bankgegevens van Nederlanders uit honderden landen krijgt.

Indien u wenst in te keren, is het derhalve van belang om de inkeermelding vóór 1 juli 2016 te doen. De advocaat-belastingkundigen van Vink & Partners kunnen u daarbij uiteraard behulpzaam zijn.

Door: Sjaron Vink