Nederland vraagt gegevens op bij Zwitserse bank

Nederland en Zwitserland hebben ter voorkoming van dubbele belasting een (bilateraal) verdrag gesloten. In dit verdrag is een bepaling opgenomen (artikel 26) betreffende de uitwisseling van informatie. Kort gezegd, houdt deze bepaling in dat Nederland en Zwitserland gegevens aan elkaar uitwisselen indien de gegevens van belang zijn voor de uitvoering van het verdrag of voor de uitvoering van nationale wetgeving. Het moet dan wel gaan om een gespecificeerd verzoek. Op maandag 28 september 2015 heeft Nederland in verband met een onderzoek naar belastingontduiking aan Zwitserland een verzoek tot uitwisseling van informatie gedaan. Nederland wil weten welke Nederlanders tussen februari 2013 en december 2014 een rekening bij UBS hebben aangehouden met een saldo van minimaal € 1.500,-. Het gaat Nederland daarbij alleen om de Nederlanders die tegenover de bank niet hebben bewezen dat daar belasting over is geheven. UBS beschikt over deze informatie aangezien zij eerder al haar rekeninghouders heeft benaderd met het verzoek aan te tonen dat ter zake saldi bij UBS aan de belastingverplichtingen wordt voldaan. Volgens Zwitserland dient de gevolgde procedure openbaar te worden gemaakt. Of Zwitserland de gevraagde gegevens aan Nederland zal aanleveren, is nog niet zeker. De vraag is namelijk of de aanvraag van Nederland wel voldoende gespecificeerd is. 

De integrale tekst van het verdrag (Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Zwitserse Bondsstaat tot het vermijden van dubbele belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen) kunt u hier lezen. 

Voor meer informatie omtrent dit onderwerp kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met een van de advocaat-belastingkundigen of belastingadviseurs van Vink & Partners Legal and Tax.