De jacht op zwartspaarders door de FIOD; voorkom een onnodig hoge boete door tijdig in te keren!

Uit berichtgeving in de NRC blijkt dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst voornemens is om komende week invallen te doen bij zogenaamde vermoede buitenlandse zwartspaarders.

De verdenking van niet aangegeven vermogen volgt uit een project dat gedurende de afgelopen drie jaar is uitgevoerd, waarbij transacties van buitenlandse creditcards en andere betaalkaarten in Nederland zijn onderzocht en dan met name opvallend vele, grote bedragen.

Voorts hebben nu zo’n zeventig vermeende belastingontduikers een brief ontvangen van de Belastingdienst, waarin hen gevraagd is of zij geld voor de fiscus hebben verzwegen alsmede naar de reden ervan. Daarbij wordt tevens gewezen op de wettelijke verplichting tot het beantwoorden hiervan. Immers, het niet voldoen aan het verstrekken van de verlangde gegevens ten aanzien van (buitenlandse) vermogensbestanddelen kan thans via een te nemen informatiebeschikking eenvoudig leiden tot omkering en verzwaring van de bewijslast. De consequentie is dat – in geval van verzwegen buitenlandse gelden – tot twaalf jaar terug een navorderingsaanslag kan worden opgelegd, alsmede een boete die kan oplopen tot wel 300% over het verschuldigde belastingbedrag. In geval van (ook) strafrechtelijke vervolging, dient laatstgenoemde evenwel achterwege te blijven.

De thans ‘geïdentificeerde’ vermoede zwartspaarders lijkt nog maar het begin van de totale resultaten naar aanleiding van het betaalkaarten-project. De verwachting is dat op al dan niet korte termijn meer mogelijk buitenlandse rekeninghouders zullen worden geconfronteerd met acties van de Belastingdienst of zelfs de FIOD.

De gevolgen kunnen echter nog steeds drastisch worden beperkt, indien gebruik wordt gemaakt van de inkeerregeling. Om dit succesvol te kunnen doen, is van groot belang dat een en ander tijdig geschiedt. Een gedegen advies is daarbij dan ook onontbeerlijk.

De advocaten (in dit soort gevallen niet geheel onbelangrijk) c.q. belastingkundigen van Vink & Partners zijn zeer ervaren op het gebied van dergelijke inkeerprocedures en kunnen u van meet af aan bijstaan: van de eerste melding tot en met de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst over het totale vermogen waarvoor wordt ingekeerd.