Boetes illegale vakantieverhuur van woningen weer verhoogd

De gemeente Amsterdam heeft via een bericht van 2 september 2016 op haar website laten weten de boetes voor illegale vakantieverhuur (Airbnb) – wederom – te verhogen.

Uit het bericht volgt dat het College van B en W strenger gaat handhaven op de illegale toeristische verhuur van woningen. Bij een eerste overtreding wordt de bestuurlijke boete verhoogd van € 13.500 (vorig jaar nog € 12.000) naar € 20.500, derhalve een verhoging van € 7.000. De gemeente wil op deze wijze haar woningvoorraad (beter) beschermen en overlast door toeristische verhuur tegengaan. In de praktijk komt het – met name bij grotere verhuurders – voor dat de boete voor lief wordt genomen omdat deze niet opweegt tegen de forse bedragen die aan de toeristenverhuur verdiend kunnen worden.

De gemeente kan momenteel verschillende sancties opleggen voor illegale toeristische verhuur, zoals het opleggen van een boete, het sluiten van een pand of het intrekken van een vergunning. Welke sanctie wordt ingezet, is afhankelijk van de aard van de overtreding. Voor het illegaal verhuren van een woning wordt een bestuurlijke boete opgelegd op grond van de Huisvestingsverordening. Naast deze boete kan de overtreder straks ook een last onder dwangsom als sanctie opgelegd krijgen. Bij een last onder dwangsom kan bij de eerstvolgende keer dat een woning illegaal wordt verhuurd een dwangsom van € 50.000 worden geïncasseerd.

Hoewel onderzoek is gedaan naar de verkorting van de termijn van vakantieverhuur, blijft deze vooralsnog ongewijzigd, namelijk 60 dagen.  Woningeigenaren kunnen derhalve nog steeds hun woning via sites als Airbnb aanbieden aan toeristen, zolang zij hierbij maar de door de gemeente aan de verhuur gestelde voorwaarden, waaronder de zojuist genoemde termijn van maximaal 60 dagen, verhuur aan maximaal 4 personen, als hoofdbewoner ingeschreven staan, toestemming van VvE of verhuurder alsmede het betalen van toeristenbelasting en inkomstenbelasting, in acht nemen. 

Wenst u nadere informatie over de mogelijkheden van (vakantie)verhuur van uw woning of wordt u geconfronteerd met een boete, dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen met een van de advocaten van Vink & Partners Legal and Tax.