Curator is persoonlijk aansprakelijk voor overtreding onderhuurverbod

In een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 14 maart 2017 heeft het Gerechtshof geoordeeld dat een curator onzorgvuldig heeft gehandeld jegens een verhuurder/eigenaar, door deze, in het geval dat een onderhuurverbod is overeengekomen, niet om toestemming voor onderhuur te vragen. Het Gerechtshof is van oordeel dat de curator daardoor onzorgvuldig jegens de eigenaar/verhuurder heeft gehandeld en volgens hem leidt dat tot zelfs persoonlijke aansprakelijkheid van de curator. Als gevolg daarvan kan de eigenaar de door hem geleden schade op de curator persoonlijk verhalen.

Dit is een interessante uitspraak, omdat hiermee een halt lijkt te zijn toegeroepen aan de door verhuurders/eigenaren als ergerlijk ervaren situaties waarbij de curator in geval van een faillissement het verhuurde in strijd met het onderverhuurverbod zonder toestemming van de verhuurder/eigenaar aan een derde, bijvoorbeeld een bank dan wel een door deze bank ingeschakeld veilinghuis, die de aan haar verpande voorraad vanuit de winkel van huurder wil verkopen, verhuurt.

Indien u naar aanleiding van deze uitspraak van het Gerechtshof vragen heeft, kunt u te allen tijde contact opnemen met een van de advocaten van Vink & Partners Legal and Tax.

Door: Klaus Vink